Dermatološka zob

Dermatološka zob = Rhealba® zob

dermatoloska-zob.png
 
 

Zob (Avena sativa L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljika je uspravna, gola i šuplja, naraste do 150 cm visine i razvija do 2 metra dugo korijenje. Listovi su tanki, goli, na rubovima hrapavi, široki do 15 mm i plavozelene su boje, s rukavcima koji obuhvaćaju vlat. Na prijelazu rukavca u plojku lista vidljivi je kratki jezičac čije uške nisu razvijene. Cvjetovi su dvospolni, na vrhu stabljike skupljeni u metlice koje stvaraju klasove zrna. Klasići su viseći, sastavljeni od dvije pljeve. Tučak ima adraslu plodnicu i jedan sjemeni zametak, prašnika je tri. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je izduženo zrno, te za razliku od drugih žitarica obavijeno je pljevom koja ne sraste zajedno sa zrnom. Biljka je zelenkasta dok zrenjem postaje zlatnožuta. Važna je žitarica za ljudsku prehranu..


Blagotvorna svojstva zobi odavno su poznata: još su egipatske, grčke i rimske ljepotice uživale u opuštajućim i omekšavajućim kupkama od zobenog mlijeka. Dugo je bila poznata i korištena zbog dragocjenih antiiritacijskih svojstava samo obična zob. Kad bi se dodala kupki, uvarku ili oblogu, ublažavala je svrbež i peckanje, te umirivala iritiranu kožu.

Dermatološki laboratoriji A-DERMA prepoznali su svojstva rjeđe sorte te biljke, koja se naziva Avoine Rhealba®. Iz te, bijele zobi, selekcionirane među više od 80 sorti zbog savršene čistoće i iznimno visoke koncentracije umirujućihtvari, izdvojili su dragocjene djelatne tvari za dobrobit kože koja je u potrazi za nježnim i umirujućim djelovanjem. To svojstvo je i razlog što je Rhealba® zob postala osnovni sastojak svih A-DERMA proizvoda.